Bizimle İletişime Geçin!

ADO GRUP hakkında daha fazla bilgi edinmek veya bize ulaşmak isterseniz, lütfen aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanınız.

icon_widget_image Antalya Organize Sanayi Bölgesi 3.Kısım 07040 Döşemealtı ANTALYA/TÜRKİYE icon_widget_image +90 242 236 10 00 icon_widget_image info@ado.com.tr
s
ÜRÜNLERİMİZ

KİMYASAL HAMMADDELER

Son teknoloji ve full otomasyon sistemi ile kontrol edilen ve yönetilen üretim tesisinde Dünya’ya etil asetat, butil asetat üretmektedir.
Previous slide
Next slide

KİMYASAL HAMMADDELER

Kimyasal ham madde tedarikçileri ya da üreticileri tarafından piyasa sokulan etil ve butil asetat birbirinden farklı iki temel malzeme olup,özellikle kimyasal sektörde geniş bir kullanım alanına sahip olan etil ve butil asetat otuza yakın sektörde temel kimya ürünlerinden biri olarak kullanılır. ADOKİM, yılda 60.000 tondan fazla ithal edilen etil ve butil asetat ürünlerini ülkemiz sanayisine kazandırarak bu ürünlerde yurtdışına bağımlılığı azaltmayı ve döviz rezervlerinin ülkemizde kalmasını sağlamayı hedeflemektedir.

Etil Asetat Nedir & Ne İşe Yarar?

Etil asetat organik bir bileşik olarak kullanılır. Renksiz bir görüntüye sahip ve sıvı bir bileşik olan etil asetat oje gibi yoğun bir kokuya sahip olduğu için pek çok kişinin dikkatini çeker. Kimya sektöründe kullanıldığı için zannedilenin aksine zehirli bir bileşik değil. Etanol ve asetik asit esteri içerir. Sanayide güçlü bir çözücü olması sebebiyle sıklıkla üretim ve kullanım alanına sahip.

Yapıştırıcılar, oje çıkarıcılar, ojeler ve kahve içerisinde bulunan kafeinin giderilmesi konusunda kullanılır.  Etil asetat formülü “CH3COOCH2CH3” şeklinde. Etil asetat 1985 yılında Japonya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da toplamda yaklaşık 400 bin ton üretimi gerçekleşmiş kimyasal bir madde. 2004 yılından bu yana üretimi dünya çapında yaklaşık 1.3 milyon tonu bulmuştur.

Etil asetat üretimi için genellikle etanol ve asetik asidin tepkimeye sokulması sonucu etil asetat meydana gelir.

Etil Asetat Nerelerde Kullanılır?

Kimyasal ham maddeler arasında bulunan etil asetat kimya sektöründe önemli bir kullanım alanına sahip. Genel olarak çözücü ya da seyreltici olarak tercih edilir. Ekonomik açıdan ucuzdur, düşük toksisiteye sahiptir, hoş bir kokusu bulunur ve bu sebeple reklam afişlerini temizlemek ya da oje çıkarmak için de kullanılabilir. Etil asetat kullanım alanları arasında kahve ve çay içerisinde bulunan kafeini gidermek de bulunur.

Etil asetat boyalarda aktivatör ve sertleştirici olarak da kullanılır. Şekerleme, parfüm ve meyve çeşitlerinde bulunması mümkün olup, hızlı şekilde buharlaşır ve parfüm olarak sıkıldığında deride bırakan yüzeyden ayrılır. Etil asetat kimyasal ham madde üretimi yapan pek çok üretici tarafından hayata geçirilen bir madde olarak değerlendirilir.

Etil asetat kullanılan alanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Boya ve Vernik Endüstrisi: Etil asetat, çözücü olarak kullanılarak boya ve vernik üretiminde sıklıkla kullanılır.
  • Kimyasal Endüstri: Birçok kimyasal ürünün üretiminde ara ürün olarak yer alır.
  • Kozmetik Ürünler: Parfüm, deodorant ve tırnak cilası gibi kozmetik ürünlerin içinde çözücü olarak kullanılabilir.
  • İlaç Endüstrisi: Etil asetat, bazı ilaçların formülasyonunda ve üretiminde kullanılır.
  • Gıda Endüstrisi: Bazı gıda katkı maddelerinin üretiminde ve aroma verici olarak kullanılabilir.
  • Plastik ve Sentetik Lif Üretimi: Etil asetat, bazı plastik malzemelerin ve sentetik liflerin üretiminde kullanılan bir çözücüdür.
  • Elektronik Endüstri: Elektronik bileşenlerin üretiminde temizleme ve çözme işlemlerinde kullanılabilir.
  • Temizlik Ürünleri: Bazı temizlik malzemelerinin üretiminde çözücü olarak kullanılabilir.

Butil Asetat Nedir & Ne İşe Yarar?

Butil asetat formülü “C6H12O2” şeklinde. Butil etanoat ya da n-Butil asetat olarak bilinen ve doğada fazlaca bulunan bir esterdir. Orta derecede polariteye sahip yüksek kaynama noktası olan çözücü bir malzeme. Butil asetat üretimi bütanol ve asetik asidin esterifikasyonu sonucunda gerçekleşir.

Butil Asetat Nerelerde Kullanılır?

Kimyasal ham madde üreticileri tarafından üretilen butil asetat geniş bir kullanım alanına sahip olması sebebiyle sıklıkla üretilir. Tatlılarda, dondurmalarda ve peynir gibi yiyeceklerde yapay meyve aroması olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra unlu mamullerde de yapay meyve aroması olarak en çok tercih edilen esterlerin başında gelir.

Yalnızca gıda sektöründe kullanılmamakla birlikte selüloz nitrat, reçineler, mürekkep, polimerler, yapıştırıcılar ve yağlar için de sıklıkla kullanılan bir solvent ürünüdür. Bitki besleme ürünleri içerisinde sıklıkla bu ürünler gözlenir.

Butil asetat ile deri ve kimya sektöründe sıklıkla karşılaşmak mümkündür ve boya üretimi ya da vernik üretimi için en çok tercih edilen ürünlerin başında yer alır. Kendine ait farklı özellikleri ile farklı sektörlerde geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Deri ve kimya endüstrisi, boya üretimi, kozmetik ve temizlik sektörlerinde kullanılmasından farklı olarak tarım sektöründe de kullanılan bir üründür. Özellikle ev bitkilerinin daha hızlı büyümesini sağlayan ve bitkilerin böceklenmesine engel olan besleme ürünleri içinde butil asetat bulunur. Dolayısıyla bitki besleme ürünleri için de tercih edilen butil asetat oldukça farklı alanlarda kullanıma sahip. Kolay alevlenebildiği için kullanım esnasında bilinçli ve dikkatli olmak gerekir. Hem profesyonel sanayi sektöründe hem amatör kullanım için tercih edilen bir bileşen olup,erime noktası -78 derece olduğu için pek çok sektörde efektif bir kullanım sunmaktadır.