BİTKİ BESLENME ÜRÜNLERİ
Bitki besleme ürünleri, mahsul verimliliğini arttırmak için geliştirilir. Bu sayede bitkilerin sağlıklı ve verimli mahsul verecek şekilde gelişmeleri amaçlanır. Sadece mahsul verimi için değil, toprağın da bitkilerin gelişimine uygun hale gelmesi için bu ürünlerin kullanılması kritik önem taşır. Bitki besleme firmaları, sundukları besleme ürünleriyle verimli mahsulün yanı sıra toprak yapısının da iyileştirilmesine destek olur. Bitki besleme ürünleri içinde, Etil & Butil asetat gibi kimyasal bileşenler, bitki gelişimini destekleyen önemli organik çözücüler olarak kullanılır.
Organik Gübre Çeşitleri & Üretimi
Bitki besleme gübreleri içinde organik yapıda olanlar temelde katı ve sıvı şekle sahip olurlar. Her bitki sağlıklı ve verimli bir gelişme gösterebilmek amacıyla çeşitli besinlere ihtiyaç duyar. Normal koşullarda bu besinler toprak içerisinde yer alır ancak söz konusu besinlerin hepsi bitkiye ulaşmaz. Aynı şekilde verimin de düşük olmasına neden olacak şekilde dönemsel olarak toprağı etkileyen etmenlere bağlı olarak besin aktarımı da yine düşebilir.
Bu durumda bitki besleme ilaçları arasında öne çıkan organik gübre çeşitleri, toprağın içinde yer alan parçalanmamış haldeki elementleri parçalayarak bitkiye ulaştırır. Böylece bitki ihtiyaç duyduğu besini alırken hem mahsul hem yetişme olarak sağlıklı koşullar sunar.
Başka bir deyişle organik gübre, bitki besleme elementleri için parçalayıcı görev görerek bitkilerin beslenmesinde önemli rol üstlenir. Aynı zamanda su ve diğer besin maddelerin toprağı tutmasını da sağlayarak toprağın besleyicilik açısından iyileşmesine katkıda bulunur. Yağmur ve rüzgar gibi doğa olaylarına bağlı olarak sık görülen toprak kayıpları da yine organik gübre sayesinde azalır.
Organik gübrelerin faydası şu şekilde sıralanabilir:
- Topraktaki mikroorganizma sayısının çoğalmasını destekler.
- Her dönemde bitkiler için kullanımı uygun.
- Sulama ihtiyacının azalmasına imkan verir.
- Bitkilerin gelişimi için çok önemli olan toprağın, PH değerlerinin ideal seviyede olmasını sağlar.
- Bitkinin vereceği ürünün kalitesinin artmasını sağladığı gibi daha dayanıklı olmasına da imkan tanır.
Bu gibi etkenler sebebiyle katı veya sıvı organik gübre kullanımı oldukça büyük önem taşır. Doğal içeriğe sahip olduğu için organik ismiyle anılan organik gübre üretimi açısından da uygun maliyetler sunar. Toprağın ve bitkilerin ihtiyaçları kapsamında belirlenen içeriklerle hazırlanmış organik gübre çeşitleri arasından kolayca seçim yapabilirsiniz.
İnorganik (Kimyasal) Gübre Çeşitleri & Üretimi
Tarım kimyasalları da bitkilerin ihtiyaç duydukları besinin sağlanması, toprağın bitki için daha elverişli bir zemine sahip olabilmesi adına kullanılır. Kimyasal veya inorganik gübre olarak bilinen gübreler, çeşitli kimyasal bileşenlerin bir araya getirilmesinden ötürü bu ismi alır. Özellikle azot, fosfor ve potasyum açısından zengin olan bu gübreler toprağın ve bitkinin ihtiyaç duyduğu bileşenlerin alınmasında rol alırlar. Besleyicilik açısından yoksun olan topraklarda bile en iyi sonuçları vermek için hazırlanan kimyasal gübreler, dönem farkı olmaksızın bitkilerin beslenmesinde ve mahsullerin de daha iyi olmasında kullanılır.
Kimyasal gübrenin ham maddesi temel olarak azot, fosfor ve potasyum. Etil & Butil asetat gibi bileşenler de içerebilirler. Böylece bitkilerin gelişimi için topraktan almaları gereken en önemli bileşenleri barındırır. Kullanım sonrasında da kısa süre içinde bitkinin besin vermeye hazır hale gelmesini sağlayacak olan kimyasal gübre çeşitleri böylece tarımsal faaliyetler açısından da önemli bir rol üstlenir.
Bu gübrelerin maliyetleri de uygun olduğundan zirai işlemlerde sıklıkla kullanımları söz konusu. Kimyasal gübre üretimi hızlı ve çabuk olduğundan toprağın veya bitkinin özel element ihtiyacının da karşılanmasını en iyi şekilde sağlayacak halde üretimi yapılabilir.
Üstten ve topraktan uygulanabilme özellikleri sayesinde, kimyasal gübre çeşitlerini seçerek zirai işlemlerinizde yüksek kaliteli mahsul elde edebilirsiniz. Farklı içeriklere sahip olan gübreler böylece bitki ve besinlerinizin gelişimine özel katkılar sunar.